Ayvalık'ta Mübadele Müzesi”

Ayvalık

Ayvalık Giritliler Derneği Başkanı Coşkun Tunçmen, Kırlangıç Tesislerinde yapılacak olan düzenlemede yapılması planlanan Ayvalık Mübadele Müzesi” hakkında karşılıklı görüşmelerde bulunduklarını açıkladı.

Ayvalık`ta “Mübadele Müzesi” oluşturulması çalışması başlatıldı. 

Ayvalık Giritliler Derneği Başkanı Coşkun Tunçmen, Kırlangıç Tesislerinde yapılacak olan düzenlemede yapılması planlanan “Ayvalık Mübadele Müzesi” hakkında karşılıklı görüşmelerde bulunduklarını açıkladı.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde 1923 yılında Midilli ve Girit Adalarından Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan ‘Nüfus Mübadelesinde’ en çok nüfusa sahip Ayvalık’ta “Mübadele Müzesi” oluşturulması çalışması başlatıldı.

30 Ocak 1923’te imzalanan “Yunan ve Türk Halklarının Mübadelesine İlişkin Sözleşme ve Protokol” ile yerlerinden olan Türk ve Yunanlı mübadillerin kurduğu dernek ve vakıf temsilcileri Ayvalık Kırlangıç Tesislerinin sosyal hayata kazandırılması kapsamına oluşturulması planlanan “Ayvalık Mübadele Müzesi” için Lozan Mübadilleri Vakfı ve Ege İletişim Derneği (Siniparksi) yöneticilerinden işbirliği teklif edildi.

Lozan Mübadilleri Vakfı Başkanı Ümit İşler, Genel Sekreter Sefer Güvenç, yönetim kurulu üyeleri Semra Bayri, Esat Ergelen Siniparksi (Ege İletişim Derneği) Başkanı Stratis Pothas, Yorgos Millios ve Yorgos Papaporfinus Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’i makamında ziyaret etti.

Ziyarette Ayvalık Belediyesine ait Kırlangıç Tesislerinde yapılacak olan düzenleme ile yapılması planlanan ‘Ayvalık Mübadele Müzesi’ hakkında karşılıklı görüşmelerde bulunuldu.

Vakıf yöneticileri oluşturulması planlanan ‘Ayvalık Mübadele Müzesi’ hazırlanırken beraber çalışılmasını önerdiklerini açıklayan Ayvalık Giritliler Derneği Başkanı Coşkun Tunçmen, “Ayvalık’ta ve Midilli’deki mimarlar ile Giritliler Derneği, Lozan Mübadilleri Vakfı bir komisyon kurarak Ayvalık Belediye başkanımız öncülüğünde görüşmeler yaparak müzeyi birlikte oluşturmayı planlıyoruz” dedi.

1923 yılında yapılan mübadelede 1.200.000 Ortodoks Hıristiyan Rum    Anadolu`dan Yunanistan`a, 500.000 Müslüman Türk’te Yunanistan`dan Türkiye`ye göç etmek zorunda kaldığı bilgisi verilirken, mübadelede Drama,  Girit, Kavala, Selanik, Vodina ve Yanya`dan Türkiye`ye gelen nüfus Doğu Trakya ve Batı Anadolu`da Rum azınlığın ayrılışı ile boşalan yerlere iskan edilmişlerdir. Mübadillerin yoğun olarak iskân edildikleri şehirler Adana, 

Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, İzmir, Kırklareli,  Kocaeli, Manisa, Mersin, Samsun ve Tekirdağ olduğu belirtildi. 

ENVER DOLGUN- AYVALIK



  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı